SAMARQAND VILOYATIDAGI AYRIM PARRANDACHILIK XO‘JALIKLARIDA PARRANDALAR SALMONELLYOZI QO‘ZG‘ATUVCHISINING ETIOLOGIYASINI O‘RGANISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Samarqand viloyatidagi “Malahit parranda”, “Cho‘pon ota parranda”, “Afrosiyob parranda” salmonellyozdan xoli parrandachilik xo‘jaliklarida parrandalar salmonellyozi qo‘zg‘atuvchisining etiologiyasini o‘rganish natijalari keltirilgan. O‘tkazilgan tadqiqotlar tahlili Samarqand viloyati parrandachilik xo‘jaliklarida sust kechadigan, aniq klinik belgilarsiz davom etuvchi, shunga qaramay parrandachilik mahsulotlari (2% inkubatsiya tuxumlari zararlanishi) va 6,9% dan 10,8% va 14,4% gacha tovuqlar o‘limi ko‘rinishida iqtisodiy zarar keltiruvchi salmonella tabiatli shartli patogen infeksiyalar mavjudligini ko‘rsatadi.Abstract. This article presents the results of studying the etiological structure of salmonellosis pathogen in poultry farms of Samarkand region, such as farms ‘Malakhit Parranda’, ‘Chupon-ata Parranda’, ‘Afrosiyob Parranda’. The analysis of the conducted researches testifies to the presence of opportunistic infections of salmonellosis nature in poultry farms of Samarkand region, which run sluggishly, without bright clinical signs, nevertheless cause economic damage in the form of under-receipt of poultry products (2% infection of hatching eggs) and death of chickens from 6.9% to 10.8% and 14.4%.