O‘ZBEKISTONNING IQLIM SHAROITLARIGA XOS KARTOSHKA NAV NAMUNALARINI AJRATISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Zarafshon vodiysi sharoitida issiqqa, qo‘rg‘oqchilikka va viruslarga chidamli hamda ikkihosilli ekinga mosligi bo‘yicha Butunrossiya o‘simlikshunoslik institutining jahon va SamQXI kolleksiyalari birinchi marta baholandi. Viruslarga, issiqqa va qo‘rg‘oqchilikka chidamli kartoshkaning dastlabki mate-riallari ajratildi. Kartoshkaning har xil navlarning viruslarga, issiqqa va qo‘rg‘oq-chilikka chidamli kartoshkaning har xil navlarning ertagi va yozgi ekin (yangi kovlab olingan tuganaklar) sifatida ekish muddatlarining ta’siri va ikkihosili ekin sifatida yetishtirish texnologiyasi o‘rganildi.Annotation. Under the conditions of Zarafshan valley the world collection of All Union Institute of plant-growing and Samarkand Agricultural Institute were estimated on heat-drought and virus resistance and also on the suitability of them for double-yielded crop. There were singled out perspective varieties of potatoes for early and double-yielded for local conditions, there were studied the singled out varieties both at laboratory and field conditions. There were motivated optimal limits of terms of cultivation of potatoes both at early and double-yielded crop. There established the economical efficiency of singled out variety patterns and recommended methods of the technology of cultivation of potatoes at double-yielded crop. Аннотация. Картофель - ценная продовольственная, техническая и кормовая культура, широкое распространение его во многих странах мира объясняется высокой экологической пластичностью, урожайностью, биологической ценностью, хорошими вкусовыми качествами, гармоничным содержанием сахаров, витаминов и микроэлементов, минеральных солей. Интенсификация поливного картофелеводства в Узбекистане настоятельно требует создания сортов устойчивых к вирусам, а также условиям сухого и жаркого климата республики.