DONORLIK MASALALARI , VA TIRIK SHAXSLAR VA MURDALAR DONORLIGI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Donorlik masalalari insoniyat sog‘lig‘ini saqlash va hayot sifatini yaxshilashda muhim o‘rin tutadi. Donorlik tushunchasi, asosan, organlar, to‘qimalar yoki hujayralarni boshqa shaxslarga ko‘chirish orqali ularning hayotini saqlab qolish yoki sog‘lig‘ini yaxshilash maqsadida amalga oshiriladigan jarayonni anglatadi. Donorlik ikki asosiy turga bo‘linadi: tirik shaxslar donorligi va murdalar donorligi. Har ikkala tur ham tibbiyotda o‘ziga xos ahamiyatga ega bo‘lib, ularning har biri o‘ziga xos imkoniyatlar va cheklovlarga ega.