EMBRIONLARDA TADQIQOTLAR OʻTKAZISHNING ETIK VA AXLOQIY JIHATLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Embrionlarda tadqiqotlar o'tkazish masalasi bugungi zamon tibbiyoti va biologiyasining eng murakkab va nozik jihatlaridan biri hisoblanadi. Ushbu tadqiqotlar inson hayotining eng dastlabki bosqichida, ya'ni embrion davrida amalga oshiriladi. Shu sababli, bu jarayon ko‘plab etik va axloqiy muammolarni yuzaga keltiradi. Inson embrioni inson hayotining boshlanishi sifatida qaraladi, shuning uchun uni tadqiqot obyekti sifatida ishlatish ko‘plab jamiyatlarda chuqur axloqiy bahslarga sabab bo‘ladi. Tadqiqotlarning maqsadi ko‘pincha kasalliklarni davolash va oldini olish, yangi tibbiy texnologiyalarni ishlab chiqish hamda reproduktiv sohada yutuqlarni ta'minlashdir. Biroq, bu jarayonda inson hayotining qadriyatlari va huquqlarini himoya qilish zarurati juda muhimdir.