YASHIL IQTISODIYOT VA ESG KO‘RSATKICHLARI: MOLIYALASHTIRISHDA YANGI YONDASHUVLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada yashil iqtisodiyot va ESG (Environmental, Social, Governance – Ekologik, Ijtimoiy va Korporativ boshqaruv) ko‘rsatkichlarining moliyalashtirish jarayonidagi ahamiyati tahlil qilingan. ESG yondashuvining global investitsiya oqimlariga ta’siri, yashil obligatsiyalar bozorining jadal rivojlanishi, shuningdek, dunyo mamlakatlarining ESG reytinglari solishtirilgan. Xususan, ESG tamoyillarining moliyaviy vositalarga qanday ta’sir qilayotgani, investorlar va moliyaviy institutlar uchun qanday yangi imkoniyatlar ochayotgani aniq misollar va statistikalar asosida yoritilgan. O‘zbekiston tajribasi misolida barqaror moliyalashtirish yo‘nalishida amalga oshirilgan dastlabki qadamlar tahlil qilinadi va istiqbolli yo‘nalishlar ko‘rsatiladi. Maqolada xalqaro tajriba asosida ESG moliyalashtirish mexanizmlarini joriy qilish bo‘yicha takliflar ham ilgari surilgan.