ALISHER NAVOYINING SADDI ISKANDARIY DOSTONINING ADABIY, FALSAFIY VA AXLOQIY TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ilmiy maqola Alisher Navoiyning "Saddi Iskandariy" dostonining o‘zbek adabiyotiga bo‘lgan ta’sirini tahlil qiladi. Asar, o‘zining she'riy ustaligi, didaktik mazmuni, axloqiy va falsafiy g‘oyalari orqali o‘zbek adabiyotining rivojiga katta hissa qo‘shgan. Maqolada dostonning badiiy-uslubiy xususiyatlari, metafora, allegoriya, taqqoslash kabi adabiy vositalarining mukammalligi va uning poetik boyligi yoritilgan. Shuningdek, maqolada "Saddi Iskandariy" asarining axloqiy va falsafiy mazmuni hamda Iskandar obrazining tarixiy va ma’naviy o‘lchamlari tahlil qilinadi.Saddi Iskandariy dostonining o‘zbek adabiyotiga ta’siri uning nafaqat badiiy, balki axloqiy, ma’naviy va falsafiy g‘oyalari orqali ham seziladi. Asarda adolat, axloqiy to‘g‘rilik, yaxshilik va yomonlik tushunchalari keng ko‘lamda qamrab olingan bo‘lib, bu g‘oyalar keyingi adabiyotda mustahkamlanib, zamonaviy o‘zbek adabiyotining shakllanishida muhim o‘rin tutgan. Maqolada Saddi Iskandariyning tarixiy va madaniy ahamiyati, shuningdek, uning Sharq adabiyotiga ta’siri ham yoritilgan. Maqola, umumiy tarzda, Alisher Navoiyning Saddi Iskandariy dostonini o‘zbek adabiyoti, falsafasi va jamiyatining o‘zgacha ko‘rinishini aks ettirgan asar sifatida o‘rganishga bag‘ishlanadi. Asar orqali ilgari surilgan ma'naviy izlanishlar, insoniyatning yuksalishi va falsafiy izlanishlar zamonaviy o‘quvchilar uchun ham dolzarb ahamiyatga ega ekanligi ta’kidlanadi.