XALQARO AUDITORLIK STANDARTLARINING O‘ZBEKISTONDA QO‘LLANILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Globalizatsiya jarayonining tezlashishi va xalqaro iqtisodiy munosabatlarning kengayishi bilan auditorlik faoliyati ham xalqaro standartlar asosida tashkil etilishi zarurati yuzaga keldi. Xalqaro auditorlik standartlari (XAS) — bu auditorlik faoliyatining sifatini ta’minlash va auditorlar ishining yagona mezonlarga asoslanishini kafolatlovchi hujjatlar to‘plami bo‘lib, ular butun dunyo bo‘ylab iqtisodiy axborotning ishonchliligi va oshkoraligini ta’minlaydi. O‘zbekistonda ham iqtisodiy islohotlar doirasida xalqaro auditorlik standartlarini joriy etish, ularni milliy auditorlik tizimiga integratsiya qilish muhim vazifalardan biri sifatida belgilanmoqda. Ushbu maqolada Xalqaro auditorlik standartlarining O‘zbekistonda qo‘llanilishi, ularning milliy auditorlik tizimiga ta’siri, afzalliklari va dolzarb muammolari tahlil qilinadi