QADIMGI SIMOBDONLAR: O‘ZBEKISTONDAGI TIBBIYOT VA KIMYO TARIXINING MODDIY DALILLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekiston hududida, xususan, Surxondaryo viloyatidagi arxeologik qazilmalar natijasida topilgan sopol simobdonlar tahlil qilinadi. Ushbu idishlar tibbiyot, alkimyo va hunarmandchilikning tarixiy rivojlanish bosqichlarida qanday o‘rin tutgani yoritiladi. Idishlarning shakli, naqshlari, texnik xususiyatlari va ulardan foydalanish maqsadi asosida qadimgi ilm-fan va sog‘liqni saqlash tizimiga oid xulosalar chiqariladi.