BOSH MIYA QON TOMIR ANOMALIYALARINING SEREBROVASKULYAR KASALLIKLARNI KELIB CHIQISHIDAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Bosh miya qon tomir anomaliyalari (BMQTA) serebrovaskulyar kasalliklarning rivojlanishida muhim omillardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada BMQTA ning insult, qon ketish va ishemik hodisalarga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqotda arteriovenoz malformatsiyalar, aneurizmalar va Moya-Moya kasalligining serebrovaskulyar kasalliklarga bog‘liqligi tahlil qilinib, ularning xavf darajasi baholangan. Magnit-rezonans angiografiya (MRA) va kompyuter tomografiya angiografiya (CTA) kabi ilg‘or diagnostika usullarining samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, BMQTA ning erta tashxislanishi va oldini olish choralari muhokama qilingan. Tadqiqot natijalari ushbu anomaliyalarni erta aniqlash va samarali davolash serebrovaskulyar kasalliklar rivojlanishining oldini olishga yordam berishini ko‘rsatadi.