ARAB TILI VA O’ZBEK TILIDAGI TAZKIYA VA TARJIMA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqola Arab tili va o‘zbek tillarida tarjima va tazkiya (diniy va madaniy matnlar) masalalarini o‘rganadi. Arab tilidan o‘zbek tiliga tarjima jarayonida yuzaga keladigan semantik, sintaktik va madaniy muammolar, shuningdek, diniy atamalar va madaniy kontentni o‘zbek tiliga ko‘chirishda uchraydigan qiyinchiliklar tahlil qilinadi. Maqolada Qur'oni Karim, hadislar va tafsirlarning tarjimasi, shuningdek, arab tilidagi maxsus so‘zlarning o‘zbek tiliga qanday mos ravishda tarjima qilinishi masalalari ko‘rib chiqiladi. Tarjimonlikning metodologik yondashuvlari, madaniy kontekstni to‘g‘ri tushunish va tarjimadagi aniq metodlar hamda pedagogik metodlar batafsil tahlil qilinadi. Maqola, tarjimonlik sohasidagi ilmiy yondashuvlarni rivojlantirishga va arab tili bilan o‘zbek tili o‘rtasidagi madaniy, diniy tafovutlarni yengish yo‘llarini aniqlashga xizmat qiladi.