TILSHUNOSLIK FAN SIFATIDA. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqola tilshunoslik fanining kelib chiqishi, rivojlanishi va interdissiplinar xususiyatlarini o'rganadi. Tilning ijtimoiy ahamiyati va boshqa fanlar (tarix, etnografiya, psixologiya, antropologiya, matematika, geografiya, fizika) bilan bog'liqligi ta'kidlanadi. Qadimgi Yunoniston va Hindistondagi dastlabki tilshunoslik izlanishlaridan tortib, XIX asrda qiyosiy-tarixiy metodning shakllanishiga qadar bo'lgan davr tahlil qilinadi. Frans Bopp, Yakob Grimm, Rasmus Rask, Aleksandr Vostokov kabi muhim olimlarning hissalari va ularning hind-yevropa tillari o'rtasidagi bog'liqlikni aniqlashdagi roli ko'rsatiladi. Tilning mohiyati haqidagi ikki qarama-qarshi nuqtai nazar (tabiiy va ijtimoiy hodisa sifatida) muhokama qilinadi va tilshunoslikning umumiy tilshunoslikni tushunishdagi ahamiyati ta'kidlanadi. Maqolada Mahmud Koshg'ariy, Zamaxshariy, Alisher Navoiy kabi o'zbek tilshunoslarining hissalari ham eslatib o'tiladi.