YENGILLASHTIRILGAN AREALI SILINDRI VALING BURALISHDAGI TEBRANISHLARI VA UNING BURALISHIGA XISOBLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada yengillashtirilgan materiallardan tayyorlangan silindrli vallarning burilish tebranishlari va burilish momentiga ta'siri o‘rganilgan. Maqolada yengillashtirilgan materiallarning mexanik xususiyatlari, xususan elastiklik moduli, burilish momenti va burilish tebranish chastotasi keltirilgan. Silindrli vallarni burilish tebranishlari va dinamik barqarorligini oshirish uchun yengillashtirilgan materiallar, jumladan uglerod tolali kompozit va alyuminiy qotishmalari tanlangan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, uglerod tolali kompozitlar yuqori burilish chidamliligi va dinamik barqarorligi bilan ajralib turadi, bu esa ularni yuqori texnologiyali sanoat sohalarida qo‘llash imkoniyatini oshiradi. Shuningdek, alyuminiy va titan qotishmalari ham yengil vazni va o‘rtacha mexanik xususiyatlari bilan mashinasozlik va avtomobilsozlik sohalarida keng qo‘llanilishi mumkin.