KURD MUAMMOSINING KELIB CHIQISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada milliy ozchilik muommosining kelib chiqishi, ayniqsa kurdlarning o‘rni, ularning huquqiy va ijtimoiy maqomi, hamda Usmonli imperiyasining parchalanishi jarayonida millatchilik harakatlarining roli tahlil qilinadi. Shuningdek, Yevropa davlatlarining aralashuvi va Usmonli imperiyasining ozchiliklarga bo‘lgan siyosati natijasida shakllangan yangi milliy davlat mafkurasi yoritiladi. Maqolada kurdlarning Usmonli hukmronligi ostida qanday avtonomiyaga ega bo‘lganligi, millat tizimi orqali boshqarilishi va Birinchi jahon urushidan keyingi Turk milliy davlatchilik siyosati natijasida qanday assimilyatsiya jarayonlariga duch kelgani muhokama qilinadi. Shuningdek, turk millatchiligining shakllanishi va uning ozchiliklarga bo‘lgan munosabatiga ta’sir qilgan tarixiy jarayonlar ham tahlil qilinadi.