ТАНГЛАЙНИ УЗАЙТИРИШ УСУЛЛАРИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Тарихий изланишлар шуни кўрсатадики, уранопластика кўпинча танглайхалқум етишмовчилик билан бирга келган (Д. Миллард, 1980). Танглай-халқум етишмовчиликнинг сабаби калта юмшоқ танглай ва унинг халқумнинг орқа девори билан функционал алоқа қила олмаслиги деб ҳисобланган (Ад.А. Мамедов, 1997; Д. Миллард, 1980). Юмшоқ танглайни узайтиришнинг турли усуллари таклиф қилинган, хусусан, шиллик-суяк усти пардали лахтакларни орқа томонга ҳаракатлантириш, халқумнинг орқа деворигача бўлган масофани қисқартириш ва шу билан ТХД нинг тўлиқ ёпилишига еришиш ва ТХЕ йўқ қилиш. Танглай суяк нуқсонининг чўзилиши Лангенбек  усулини Венау томонидан ўзгартириш билан бошланди. 1922 йилда В. Венау  шиллиқ суяк усти пардали лахтак ўрта чизиққа бир вақтда ҳаракатланишига ва уларнинг орқага силжишига имкон берадиган техникани тақдим етди.