ASALARICHILIKDA NOZEMATOZ KASALLIGI MUAMMOLARI VA YECHIMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Nozematoz – ishchi ari, ona ari va erkak arilar kasalligidir. Kasallikning qo‘zg‘atuvchisi asalarilarning o‘rta ichak epiteliy hujayralarida parazitlik qiluvchi mikrosporidiya Nozema apis hisoblanadi. Nosema asalarichilik rivojlangan barcha hududlarda uchraydi. Ushbu kasallik bilan asalarilarning parvoz faolligi, asal yig‘ish va changlatish qobiliyati 50 foizga yoki undan ko‘proqqa kamayadi. Asalarilarning 60 foizi ushbu kasallik bilan kasallangan bo‘lsa, asal yig‘ish to‘xtaydi. Agar bunday oilalar davolanmasa, asalarilarning 100 foizi nobud bo‘ladi.Nosematozning asosiy oldini olish chuqurchalar ramkalarini dezinfeksiya qilishdir.