QONNING HAYVONLAR ORGANIZMIDAGI BIOFIZIKAVIY AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada qonning hayvon organizmidagi biofizikaviy ahamiyati tahlil qilinadi. Qon, uning tarkibi va tuzilishi, shuningdek, uning organizmda bajaradigan asosiy funksiyalari, jumladan, oziq moddalar va gazlar almashinuvi, suyuqlik muvozanatini saqlash va termoregulyatsiya jarayonlaridagi roli o‘rganiladi. Maqolada qonning viskozitasi, osmotik bosimi, pH darajasi va elektrofizikaviy xususiyatlari kabi biofizikaviy omillarning organizmdagi turli tizimlar bilan aloqalari va ularning hayvon organizmida sog‘liq va barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati ko‘rsatilgan. Ushbu ish qonning faqat fiziologik emas, balki biofizikaviy jihatdan ham qanday ahamiyatga ega ekanligini tushunishga yordam beradi.Аннотация. В данной статье анализируется биофизическое значение крови в организме животных. Рассматриваются структура и состав крови, а также ее основные функции в организме, включая транспортировку питательных веществ и газов, поддержание водного баланса и терморегуляцию. Описаны биофизические факторы крови, такие как вязкость, осмотическое давление, уровень pH и электрофизические свойства, а также их связь с различными системами организма и их роль в поддержании гомеостаза. Работа помогает лучше понять не только физиологическое, но и биофизическое значение крови в организме животных.Abstract. This article analyzes the biophysical significance of blood in the organism of animals. It examines the structure and composition of blood, as well as its main functions in the body, including the transport of nutrients and gases, maintenance of fluid balance, and thermoregulation. The biophysical factors of blood such as viscosity, osmotic pressure, pH level, and electrophysical properties are discussed, as well as their connection with different systems of the body and their role in maintaining homeostasis. The work helps to better understand not only the physiological but also the biophysical importance of blood in the organism of animals.