BOLALAR PSIXOLOGIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqola bolalar psixologiyasining asosiy tushunchalari, rivojlanish bosqichlari va bolalar psixikasini shakllantiruvchi omillarni o'rganishga bag'ishlangan. Unda bolalar psixologiyasining nazariy asoslari, bolalarning emotsional, intellektual va ijtimoiy rivojlanishining o'ziga xos xususiyatlari, shuningdek, ota-onalar va pedagoglar tomonidan bolalar bilan samarali muloqot qilish uchun kerakli psixologik yondoshuvlar muhokama qilinadi. Maqola, bolalar psixologiyasiga oid zamonaviy tadqiqotlar, psixologik metodlar va amaliy tavsiyalarni o'z ichiga olib, bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar uchun foydali manba bo'lib xizmat qiladi. Mazkur maqola bolalar psixologiyasining asosiy tushunchalari, rivojlanish bosqichlari va bolalar psixikasini shakllantiruvchi omillarni o'rganishga bag'ishlangan. Unda bolalar psixologiyasining nazariy asoslari, bolalarning emotsional, intellektual va ijtimoiy rivojlanishining o'ziga xos xususiyatlari, shuningdek, ota-onalar va pedagoglar tomonidan bolalar bilan samarali muloqot qilish uchun kerakli psixologik yondoshuvlar muhokama qilinadi. Maqola, bolalar psixologiyasiga oid zamonaviy tadqiqotlar, psixologik metodlar va amaliy tavsiyalarni o'z ichiga olib, bolalar bilan ishlovchi mutaxassislar uchun foydali manba bo'lib xizmat qiladi.Абстрактный. Данная статья посвящена изучению основных понятий детской психологии, этапов развития и факторов, формирующих детскую психику. В ней рассматриваются теоретические основы детской психологии, особенности эмоционального, интеллектуального и социального развития детей, а также необходимые психологические подходы для эффективного общения с детьми родителей и педагогов. Статья послужит полезным ресурсом для специалистов, работающих с детьми, включая текущие исследования в области детской психологии, психологические методы и практические рекомендации. Данная статья посвящена изучению основных понятий детской психологии, этапов развития и факторов, формирующих детскую психику. В ней рассматриваются теоретические основы детской психологии, особенности эмоционального, интеллектуального и социального развития детей, а также необходимые психологические подходы для эффективного общения с детьми родителей и педагогов. Статья послужит полезным ресурсом для специалистов, работающих с детьми, включая текущие исследования в области детской психологии, психологические методы и практические рекомендации.Abstract. This article is devoted to the study of the basic concepts of child psychology, the stages of development and the factors that shape children's psyche. It discusses the theoretical foundations of child psychology, the specifics of children's emotional, intellectual and social development, as well as the necessary psychological approaches for effective communication with children by parents and educators. The article will serve as a useful resource for professionals working with children, including current research on child psychology, psychological methods, and practical recommendations. This article is devoted to the study of the basic concepts of child psychology, the stages of development and the factors that shape children's psyche. It discusses the theoretical foundations of child psychology, the specifics of children's emotional, intellectual and social development, as well as the necessary psychological approaches for effective communication with children by parents and educators. The article will serve as a useful resource for professionals working with children, including current research on child psychology, psychological methods, and practical recommendations.