SUN’IY INTELLEKT VA INSON HUQUQLARI: XALQARO HUQUQIY STANDARTLARNI SHAKLLANTIRISH ZARURATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining tez rivojlanishi va keng tarqalishi inson huquqlariga ta’sir ko‘rsatishi mumkin, shu jumladan, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish, tenglik va adolat, xususan, jamiyatning o‘zaro aloqalarida kiritadigan o‘zgarishlar. Ushbu maqolada sun’iy intellekt va inson huquqlari o‘rtasidagi munosabatlar tahlil qilinadi, shuningdek, xalqaro huquqiy standartlarni shakllantirish zarurati ko‘rib chiqiladi. Sun’iy intellektning inson huquqlariga ta’siri va uning regulyatsiyasi bo‘yicha xalqaro huquqiy asoslarni yaratish zarurati, ularning normativ asoslari va ishlab chiqiladigan yangi qonunlarni ishlab chiqish muammolari ta’kidlanadi.