O‘QUVCHILARNING MATEMATIKA FANINI O‘ZLASHTIRISHDAGI QIYINCHILIKLAR VA ULARNI YENGISH USULLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqola o‘quvchilarning matematika fanini o‘zlashtirishdagi qiyinchiliklarni va ularni yengish usullarini tahlil qilishga bag‘ishlangan. Maqolada matematika o‘qitish jarayonida o‘quvchilar duch keladigan asosiy muammolar, jumladan, abstrakt tushunchalarni tushunishda yuzaga keladigan qiyinchiliklar, matematikaga bo‘lgan salbiy munosabat, yodlashga asoslangan yondashuvlar va o‘qituvchilarning passiv metodikasi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada bu qiyinchiliklarni yengishning samarali usullari, masalan, tushunchalarni vizualizatsiya qilish, interfaol metodlardan foydalanish, salbiy munosabatlarni o‘zgartirish, individual yondashuv va amaliyot bilan bog‘lash kabi strategiyalar tavsiya etiladi. Maqola, matematikani o‘rganishdagi o‘quvchilarning qiyinchiliklarini yengish va o‘quvchilarda matematikaga bo‘lgan ijobiy munosabatni shakllantirishda pedagogik metodlarning muhim ahamiyatini ta’kidlaydi. Ushbu tadqiqotda taqdim etilgan tavsiyalar o‘qituvchilar uchun matematikani samarali o‘rgatish, o‘quvchilarni motivatsiya qilish va ularni fan bo‘yicha muvaffaqiyatga erishtirishda qo‘llaniladigan metodik yondashuvlar sifatida xizmat qilishi mumkin.