OʻZBEKISTON RESPUBLIKASIDA XUSUSAN NAVOIY VILOYATI HUDUDIDA TARQALGAN DORIVOR O’SIMLIKLAR TURLARI, ULARNI MUHOFAZA QILISH CHORALARI VA ULARNI MADANIYLASHTIRISH HAMDA KO’PAYTIRISH USULLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Oʻzbekiston Respublikasi, xususan, Navoiy viloyati hududida tarqalgan dorivor oʻsimliklarning turlari, ularning ekologik ahamiyati, muhofaza qilish choralari va madaniylashtirish usullari tahlil qilinadi. Navoiy viloyati qurgʻoqchil iqlim sharoitiga ega boʻlishiga qaramay, bu hududda koʻplab dorivor oʻsimliklar – shuvoq (Artemisia), yantoq (Alhagi), qizilmiya (Glycyrrhiza glabra), qora sedana (Nigella sativa) va boshqa noyob flora vakillari uchraydi. Tadqiqotda ushbu oʻsimliklarning tabiiy populyatsiyasiga antropogen ta’sir, ulardan farmatsevtika va xalq tabobatida foydalanish imkoniyatlari oʻrganilgan. Shuningdek, dorivor oʻsimliklarni madaniylashtirish, ya’ni ularni sun’iy ravishda yetishtirish va koʻpaytirish usullari (vegetativ va generativ koʻpaytirish, agrotexnik tadbirlar) haqida ma’lumot beriladi.