HAR BIR TUMAN VA VILOYAT SHAROITIGA MOS YANGI DON URUG’LIK NAVLARINI YARATISHNING HOSILDORLIKDAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada qishloq xo‘jaligida hosildorlikni oshirish va oziqovqat xavfsizligini ta’minlash maqsadida hududiy xususiyatlarga mos yangi don urug‘lik navlarini yaratish masalasi tahlil qilinadi. Hududlarning tuproq-iqlim sharoitlarini hisobga olgan holda mos navlarni tanlash orqali mahsulot sifati va hosildorlikni oshirish, resurslardan samarali foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi.Maqolada zamonaviy seleksiya usullari, shu jumladan, an’anaviy seleksiya, genetik modifikatsiya va biotexnologik yondashuvlar asosida yangi navlarni ishlab chiqish jarayoni batafsil yoritilgan. Shuningdek, qurg‘oqchilik va iqlim o‘zgarishlariga bardoshli navlarni yaratishning ilmiy asoslari va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Hududiy moslashuvchanlik, kasallik va zararkunandalarga chidamlilik hamda agrotexnologik innovatsiyalar orqali don yetishtirish samaradorligini oshirish bo‘yicha tavsiyalar berilgan. Natijalar fermerlar va ilmiy-tadqiqot muassasalari uchun qimmatli metodik ko‘rsatmalar sifatida xizmat qilishi mumkin. Shuningdek urug‘lik donlarni  yig‘ishtirib olishda,  saqlashda va ishlov berishda barcha ishlarni davlat standarti talabi bo‘yicha amalga  oshirish lozimligi,  ularni saqlash usullari va Buxoro viloyatida urug`lik donlarga ishlov berish holati bo`yicha ma`lumotlar keltirilgan.