YUQORI QO‘SHILGAN QIYMATGA EGA BO‘LGAN TOVARLAR EKSPORTINI RIVOJLANTIRISHDA ISHLAB CHIQARISH KLASTERLARINING AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola yuqori qo‘shilgan qiymatga ega bo‘lgan tovarlar eksportini rivojlantirishda ishlab chiqarish klasterlarining ahamiyatini o‘rganadi. Maqolada klasterlarning iqtisodiy tizimdagi o‘rni, ularning raqobatbardoshligini oshirish va yangi texnologiyalarni ishlab chiqishda qanday rol o‘ynashi tahlil qilinadi. Shuningdek, yuqori qo‘shilgan qiymatga ega mahsulotlarning eksporti va ularning mamlakatlar iqtisodiyotidagi o‘rni, klasterlar orqali ishlab chiqarish samaradorligini oshirishning afzalliklari ko‘rsatilgan. Statistik ma’lumotlar orqali klasterlarning eksport salohiyatini oshirishga bo‘lgan ta’siri ham o‘rganilgan. Maqola, shu bilan birga, yuqori texnologiyali mahsulotlarni ishlab chiqarish va eksport qilishda klasterlarning samarali faoliyatini ta’minlash uchun zarur bo‘lgan omillarni ko‘rsatadi.