“O‘ZBEKISTONDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYANING IQTISODIY VA IJTIMOIY RIVOJLANISHGA TA'SIRI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada davlat xizmatlarini raqamlashtirish, biznes va taʼlimda axborot texnologiyalarini rivojlantirish sohasidagi eng muhim yoʻnalishlarni qamrab oluvchi Oʻzbekistonda raqamli transformatsiyaning asosiy jarayonlari, shuningdek, ushbu jarayonlarning butun mamlakat iqtisodiyotiga taʼsiri koʻrib chiqiladi. Asosiy e’tibor turli tarmoqlar samaradorligini sezilarli darajada oshirib, mamlakat infratuzilmasini modernizatsiya qilishga xizmat qiluvchi raqamli texnologiyalarni joriy etish va rivojlantirishga qaratilmoqda. Maqolada raqamlashtirish sog'liqni saqlash, ta'lim, moliya va davlat xizmatlari kabi turli sohalardagi operatsion jarayonlarni takomillashtirishga qanday ta'sir qilayotganini ko'rib chiqadi. Raqamli texnologiyalarning joriy etilishi avtomatlashtirish jarayonlarini jadallashtirish, fuqarolarga xizmat ko‘rsatish sifatini oshirish va davlat xizmatlarini ko‘rsatish xarajatlarini kamaytirishga xizmat qilishi kutilmoqda. Tadqiqotning muhim qismi zarur infratuzilmani yaratish va aholining raqamli savodxonligini oshirish kabi raqamlashtirish bilan bog‘liq mavjud muammolar va imkoniyatlarni baholashdan iborat. Raqamli iqtisodiyotda samarali ishlay oladigan kadrlar tayyorlashga, shuningdek, qonunchilikni normal raqamlashtirish va fuqarolar ma’lumotlarini himoya qilishni ta’minlashga moslashtirish zarurligiga alohida e’tibor qaratilmoqda.