YEVROPA VA O‘RTA OSIYODA XIX-XX ASRLARDA KITOB VA KITOBXONLIKKA MUNOSABAT (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada XIX-XX asrlarda Yevropa va O‘rta Osiyoda kitob va kitobxonlikka bo‘lgan munosabatning rivojlanishi tahlil qilinadi. Maqolada, Yevropada sanoat inqilobi va ilmiy taraqqiyotning kitoblarning ommaviylashishiga ta’siri, shuningdek, o‘qish va yozish darajasining oshishi muhokama qilinadi. Yevropa adabiyoti, san’ati va yangi ilmiy yo‘nalishlarning kitoblarning ahamiyatini qanday oshirganligi ko‘rsatilgan. O‘rta Osiyoda esa, jadidchilik harakati va ta’lim tizimidagi islohotlar kitob va kitobxonlikni yangi bosqichga olib chiqqanligi haqida so‘z yuritiladi. O‘rta Osiyodagi kitoblar asosan diniy va ilmiy mavzularga bag‘ishlangan, rus tilida yozilgan asarlar ham keng tarqalgan. Maqolada Yevropa va O‘rta Osiyodagi kitob va kitobxonlik madaniyatlarining o‘xshashliklari va farqlari tahlil qilinadi.