MUQOBIL GRAVITATSIYA NAZARIYALARI - Musurmonova Shaxnoza Dilshod qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda muqobil gravitatsiya nazariyalari, jumladan f(R) gravitatsiyasi, skalyar-tensor nazariyalari va teleparallel gravitatsiya modellarining asosiy tamoyillari tahlil qilinadi. Shuningdek, astrofizik obyektlar, jumladan qora tuynuklar va neytron yulduzlar atrofidagi dinamik jarayonlarga muqobil gravitatsiya nazariyalari doirasida qanday yondashilishi o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari zamonaviy astrofizik kuzatuvlar bilan taqqoslanib, fundamental fizika va kosmologiyada yangi istiqbollar ochib berishi mumkin.