O’ZBEK VA TURK XALQLARINING MADANIYATIDA QORA RANG - Musayeva Shahnoza Jalol qizi; I.Yoqubov (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Har bir millat, har bir inson olamni o’zicha, o’z imkoniyatidan kelib chiqib anglaydi. Shu bois muayyan rangning ham turli millat vakillarida, turli sohalarda, hatto bir millatga mansub turli kishilarda tushunilishi, anglanishi, tanilishi va ta’siri turlicha bo’ladi. Ya’ni muayyan rang kimgadir yoqimli bo’lsa, kimgadir yoqimsiz, noxush; kim uchundir tinchlantiruvchi, kayfiyatni ko’taruvchi bo’lsa, kim uchundir diqqatni tortuvchi, asabga teguvchi bo’lishi mumkin. Ushbu maqolada o’zbek va turk xalqlarining madaniyatidagi “qora rang” konseptining qiyosiy tahlili o’rganildi va o’xshash va farqli tomonlari berildi.