NUTQI TO’LIQ RIVOJLANMAGAN KICHIK MAKTAB YOSHIDAGI O’QUVCHILARDA FONEMATIK JARAYONLARNING BUZILISHI - Karimova Zulfiya Abduraxmanovna; Asrorxo’jayeva Aziza Baxtiyor qizi (PEDAGOGS, 2025)
Maqolada nutqning to‘liq rivojlanmaganligi tashxisli kichik yoshdagi maktab o‘quvchilarida fonematik jarayonlarning buzilishi masalasi ko‘rib chiqilgan. Bu o‘quvchilarga fonematik jarayonlarning rivojlanish darajasi yozma nutqni to‘liq egallash imkonini bermaydi. Nutqning tovushli tuzilmasini anglash va qabul qilishdagi qiyinchiliklar, o’quvchilarni imlo va o’qish bo’yicha muvaffaqiyatga erishishlariga to‘sqinlik qiladi. Maktabgacha ta’lim muassasalarida logopediya yordam tizimi, og‘ir nutq buzilishlari bo‘lgan o‘quvchilarning yozuvni o‘zlashtirishning boshlang‘ich imkoniyatlarini ta’minlash uchun yetarlicha samarali emas.