BIOFIZIKA VA ENDOKRINOLOGIYA: ILMIY ASOSLAR VA ULARNING O’ZARO BOG’LIQLIGI - Sattorov Yorqin Karimovich; Usmonova Yulduz Baxtiyor qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada biofizika fanining endokrin tizim faoliyatiga ta’siri, ularning o‘zaro bog‘liqligi hamda zamonaviy tibbiyotda biofizik metodlarning ahamiyati yoritilgan. Ayniqsa, fizikaviy jarayonlar asosida endokrin kasalliklarni aniqlash va davolashda qo‘llanilayotgan zamonaviy uskunalar, diagnostik texnologiyalar va fizik terapiya usullari keng ko‘rib chiqiladi. Maqola endokrinologiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar uchun nazariy hamda amaliy ahamiyatga ega. Maqolaning dolzarbligi shundaki, endokrinologiyada biofizik bilimlarga asoslanib endokrin jarayonlarni chuqur o‘rganish, bu mexanizmlarni modellashtirish, turli patologik o‘zgarishlarni minimal invaziv yoki kontaktsiz usullar bilan aniqlash va yangi diagnostik vositalarni yaratish orqali kasalliklarni erta bosqichda aniqlab, og‘irlashishining oldini olish mumkin.