TA`LIM JARAYONIDA TALABALARDAGI STRESS HOLATLARINI BARTARAF ETISH - Toshpo‘latov Akmal Azamjon o`g`li; M.X.Dumarov (PEDAGOGS, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy ta’lim jarayonida talabalarda yuzaga keladigan stress holatlari va ularni bartaraf etish yo‘llari tahlil qilinadi. Bugungi kunda oliy ta’lim tizimida yuz berayotgan jadal o‘zgarishlar, ta’limga bo‘lgan talabning oshishi, raqobat kuchayishi va shaxsiy bosimlar natijasida talabalar turli xil psixologik muammolarga, xususan, stressga duch kelmoqda. Ushbu holat nafaqat ularning o‘quv faoliyatiga, balki salomatligiga, jamiyatdagi ijtimoiy roliga ham salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada stress holatlarining asosiy sabablari, ularni yuzaga keltiruvchi omillar hamda bartaraf etish bo‘yicha samarali yondashuvlar keltirib o‘tilgan. Jumladan, psixologik maslahatlar, sport va jismoniy faoliyat, vaqtni to‘g‘ri boshqarish, talabalarga individual yondashuv, guruhiy mashg‘ulotlar orqali emotsional tushkunliklarni kamaytirish usullari yoritiladi.