KO‘P TILLILIK (MULTILINGUALISM) VA MADANIYATLARARO KOMMUNIKATSIYA: ZAMONAVIY TENDENSIYALAR - Abidova Namunaxon Mannonxon qizi (PEDAGOGS, 2025)
Mazkur maqolada ko‘p tillilik fenomeni va uning madaniyatlararo kommunikatsiyadagi o‘rni tahlil qilinadi. Globalizatsiya va raqamli kommunikatsiyalar asrida ko‘p tillilik nafaqat shaxsiy kompetensiya, balki ijtimoiy-madaniy ko‘nikma sifatida ham dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Tadqiqotda turli madaniyat vakillari o‘rtasidagi muloqotda til vositasining roli, tillararo kod almashtirish (code-switching), til tanlash strategiyalari va kommunikativ to‘siqlarni yengib o‘tish usullari ko‘rib chiqiladi. Bundan tashqari, xalqaro ta’lim, ish migratsiyasi va ommaviy axborot vositalarining ko‘p tillilikka bo‘lgan ta’siri zamonaviy tendensiyalar kontekstida o‘rganiladi. Ilmiy maqola til siyosati, lingvomadaniyatlararo integratsiya hamda transmilliy identifikatsiya jarayonlari bilan bog‘liq masalalarga ham e’tibor qaratadi. Xulosa o‘rnida, ko‘p tillilik va madaniyatlararo kommunikatsiyaning samarali uyg‘unligi zamonaviy jamiyatda inklyuzivlik, bag‘rikenglik va madaniy boyliklarni rivojlantirishda muhim omil ekani ta’kidlanadi.