INGLIZ VA O‘ZBEK MAQOLLARINING MILLIY-MADANIY XUSUSIYATLARI: QIYOSIY TAHLIL - Ismoyilova Nargiza Nomaz qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Maqollar har bir xalqning milliy ongini, tarixiy tajribasini, urf-odat va qadriyatlarini mujassamlashtirgan qimmatli til va madaniyat namunasi hisoblanadi. Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek maqollarining milliy-madaniy xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ikkala xalqning madaniy tafakkuri, ijtimoiy hayoti, turmush tarzi va dunyoqarashi qanday shakllangani maqollar misolida yoritilgan. Ingliz maqollarining qisqa, lo‘nda, realistik hamda individual yondashuvga asoslangani; o‘zbek maqollarining esa ko‘proq jamoaviylik, oila, mehmondo‘stlik va axloqiy qadriyatlarni tarannum etishi tahlil qilinadi. Shuningdek, maqollar orqali har ikki millatning tabiatga, mehnatga, insoniy fazilatlarga bo‘lgan munosabatlari, obrazli ifodalar tizimi va umumiy hamda farqli jihatlari ko‘rib chiqiladi. Maqola tilshunoslik, tarjima nazariyasi va madaniyatshunoslik sohalari uchun amaliy va nazariy ahamiyat kasb etadi. Ushbu qiyosiy tadqiqot ingliz va o‘zbek maqollarining milliy ruhini yanada chuqurroq anglash hamda madaniyatlararo muloqotni rivojlantirishga xizmat qiladi.Kalit so‘zlar: maqol, milliy-madaniy xususiyat, ingliz maqollari, o‘zbek maqollari, qiyosiy tahlil, urf-odat, qadriyat.