YURAK ANATOMIYASI VA UNING KLINIK AHAMIYATI - Jumanazarova Sabrina (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola yurakning anatomik tuzilishi, uning fiziologik faoliyati va klinik ahamiyatini yoritishga bag’ishlangan. Yurak - inson organizmidagi markaziy a’zolardan biri bo’lib, qon aylanish tizimining asosiy qismini tashkil etadi. Maqolada yurakning tashqi va ichki tuzilmalari, kameralar, klapanlar, yurak devori qatlamlari va qon aylanish doiralari anatomik va funksional nuqtayi nazardan yoritiladi. Bundan tashqari, yurak faoliyatining buzilishi bilan bog’liq bo’lgan asosiy klinik holatlar - ishemik yurak kasalligi, miokard infarkti, yurak yetishmovchiligi, tug’ma nuqsonlar, perikardit va revmatik kasalliklar ko’rib chiqiladi. Maqolada yurak faoliyatining vegetativ va markaziy boshqaruvi, elektrokardiografiya (EKG), ekokardiografiya (EKO) kabi tashxis usullarining ahamiyati ham tahlil qilinadi. Alohida bo’lim sifatida yurak kasalliklari bilan og’rigan bemorlarni og’riqsizlantirish (anestetik yondashuvlar) va anastatsiya (ya’ni yurak faoliyati davomida muvozanatni saqlovchi neyro-gumoral mexanizmlar) haqida ma’lumotlar keltiriladi. Anesteziya paytida yurak ritmi, qon bosimi va oksigenatsiya ko’rsatkichlarining doimiy nazorati, ayniqsa yurak-qon tomir tizimida patologiyasi bo’lgan bemorlarda, o’ta muhim ekani ta’kidlanadi.