GENDER TUSHUNCHASI VA UNING JAMIYATDAGI AHAMIYATI - Norimonova Gulmira Ulug‘bek qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada gender tushunchasining mazmuni hamda shakllanishi va zamonaviy jamiytdagi o‘rni haqida so‘z boradi. Gender-inson jinsining ijtimoiy-madaniy va ma’naviy jihatini ifoda qiluvchi tushuncha. Gender-erkaklik va ayollik rollari va biologik farqlar, balki ijtimoiy va madaniy omillar orqali shakllanadi. Jamiyatimizda genderni teng tutish, nafaqat ayollarni himoya qilish, balki erkaklar uchun ham o‘ziga xos manfaatlarini taqdim qilish, barcha fuqarolarning huquqlari va erkinliklarini ta’minlashda muhim ahamiyatda ega hisoblanadi. Shuningdek, gender masalasida ta’limning ro‘li, yosh avlod ongida tenglik g‘oyalarini shakllantirish lozimligi, ommaviy axborot vositalarining ta’siri hamda mehnat bozorida teng imkoniyatlar yaratish va rahbarlik lavozimlarida ayollar ishtirokining oshirilishi kerak. Maqolada shuningdek, ayollar faqat uy ishlariga mo‘ljallangan degan qarashlar yoki erkaklar zaiflikni ko‘rsatmasligi kerak degan fikrlar jamiyat taraqqiyotiga salbiy ko‘rsatishi haqida so‘z boradi.