GENDER TENGLIGI VA INSON HUQUQLARI: YANGI O‘ZBEKISTONDA FALSAFIY-NAZARIY YONDASHUV - Norimonova Gulmira Ulug‘bek qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yangi O‘zbekiston taraqqiyot bosqichida gender tengligi va inson huquqlari masalasiga bo‘lgan ijtimoiy-falsafiy hamda nazariy yondashuvlar haqida so‘z boradi. Bugungi kunda gender tengligi nafaqat ijtimoiy tenglik, balki inson huquqlari va demokratik qadriyatlaring muhim tarkibiy qismi hisoblanadi. Gender tengligi zamonaviy demokratik jamiyatning ajralmas qadriyatlaridan biri sifatida qaraladi va bu prinsipni amalda ro‘yobga chiqarishda inson huquqlari bilan bog‘liqligi asoslanadi. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida amalga oshirilayotgan islohotlar, xususan, ayollar huquqlarini himoya qilish va ularning ijtimoiy-siyosiy faolligini oshirish, iqtisodiy imkoniyatlarini kengaytirish va davlat siyosatida gender yondashuvni mustahkamlashga qaratilgan chora-tadbirlar falsafiy nuqtai nazardan yoritiladi.Bu kabi izlanishlar gender tengligi va inson huquqlari sohasidagi ilmiy-nazariy qarashlarni boyitish bilan birga, ushbu yo‘nalishda amaliy siyosat va strategiyalarni yanada takomillashtirishga qizmat qiladi, albatta.