GENDER TENGLIGI-BARQAROR TARAQQIYOTNING OMILI SIFATIDA - Norimonova Gulmira Ulug‘bek qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada gender tengligining barqaror taraqqiyotga ta’siri tizimli yondashuv asosida tahlil qilinadi. Gender tengligi-ijtimoiy adolat va inson huquqlari nuqtai nazaridan, balki mamlakatning iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy rivojlanishi uchun muhim omil hisoblanadi. Bugungi kundagi natijalar shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekiston Respublikasining amaldagi qonunchilik hujjatlari va statistik ma’lumotlar asosida gender tengligining turli jabhalaridagi tasiri katta, albatta. Maqolada gender tengsizlikning mavjud shakllari, ayollar va erkaklar o‘rtasidagi ijtimoiy rollarning tafovuti, mehnat bozori va ta’lim tizimidagi nomutanosibliklar statistik ma’lumotlar orqali o‘rganiladi. Mening fikrimcha, gender tengligini ta’minlash orqali adolatli jamiyat qurish hamda iqtisodiy o‘sish, ijtimoiy barqarorlik va innovatsion rivojlanish uchun zarur deb o‘ylayman. Global darajada tan olingan haqiqatlaridan biri shuki, gender tengligi faqat ijtimoiy adolatni emas, balki iqtisodiy rivojlanish hamda barqarorlik va taraqqiyotning ham muhim omillaridan biri sanaladi.