GENDER TENGLIGI VA IJTIMOIY BARQARORLIK: YANGI O`ZBEKISTONDA MA’NAVIY YANGILANISHNING GENDER MEZONLARI - Norimonova Gulmira Ulug`bek qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yangi O’zbekiston taraqqiyot strategiyasida gender tengligining ijtimoiy barqarorlik va ma’naviy yangilanish jarayonlariga ta’siri ijtimiy-falsafiy yondashuv asosida o`rganiladi. Bugungu kunda Gender tengligi faqat huquqiy yoki siyosiy masala emas, balki jamiyatning madaniy-ma’naviy holatini belgilovchi vosita sifatida qaralmoqda. O’zbekidton Respublikasida so’nggi yillarda amalga oshirilayotgan islohotlar doirasida ayollar huquqlari va ularning ijtimoiy faolligi hamda davlat boshqaruvidagi ishtitoki kun sayin ortib borayotganini kuzatishimiz mumkin. Mazkur maqolada aynan ma’naviy yangilanish jarayonlarida gender tengligining o‘rni, ayol shaxsining o‘zini anglash bosqichlari va ijtimoiy qadriyatlarning gender mezonlari orqali yangilanishi haqida yoritiladi. Shu bilan birga, gender tengligi orqali ijtimoiy barqarorlikka erishish konsepsiyasi hamda uni falsafiy va amaliy jihatdan asoslash, gender adolati bilan ijtimoiy birdamlik o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ijtimoiy jihatdan o‘rganiladi.