SHARQ FALSAFASIDA OILA, AYOL VA JAMIYATNING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI - Muxtarov Utkirjon Mutalibjonovich; Norimonova Gulmira Ulug‘bek qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharq falsafasining asosiy tamoyillari nuqtai nazaridan oila, ayol va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik masalasi haqida so‘z boradi. Sharq tafakkuri tarixiy-falsafiy merosida oila-ijtimoiy hayotning tayanchi, ayol –ma’naviy barqarorlik va tarbiyaning asosi hisoblanadi. Maqolada qadimgi Sharq mutafakkirlarining, jumladan, Konfutsiy, Farobiy, Ibn Sino, Bahouddin Naqshbandiylarning g‘oyalari asosida oilaning axloqiy, tarbiyaviy va ijtimoiy vazifalari ochib beriladi. Ayolning jamiyatdagi o‘rni va unga qilingan hurmat-ehtirom darajasi orqali jamiyatning ma’naviy yetukligi belgilanadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, barqaror jamiyat qurishda oilaviy qadriyatlar va ayolning faol ishtirokini hal qiluvchi omil ekanligi ilmiy asosda asoslab beriladi, albatta. Ushbu maqolada oila va jamiyat o‘rtasidagi muvozanatni tushunishda Sharq falsafasi beradigan nazariy asoslarini chuqur anglashga yordam beradi deb o‘ylayman. Sharq falsafasidagi qadriyatlar asosida, bugungi kundagi barqaror ijtimoiy munosabatlarni shakllantirish hamda gender tengligi, ma’naviy tarbiya va ijtimoiy birdamlikni kuchaytirish singari masalalarga nazariy jihatdan yondashilinadi.