BARQAROR RIVOJLANISH YO‘LIDA MUQOBIL ENERGIYA: IQTISODIY SAMARADORLIK VA GLOBAL INVESTITSIYA OQIMLARI TAHLILI - Shoydiev Kuatbay Aytbaevich (PEDAGOGS, 2025)
Аnnоtаtsiyа: Ushbu maqolada muqobil energiya manbalarining (quyosh, shamol, bioyoqilg‘i va gidroenergiya) barqaror rivojlanishdagi o‘rni va ular orqali erishiladigan iqtisodiy samaradorlik masalalari ko‘rib chiqilgan. Tahlil davomida dunyo bo‘yicha so‘nggi yillardagi investitsiya oqimlari, mamlakatlar bo‘yicha taqsimoti va istiqbolli loyihalar o‘rganildi. Ayniqsa, 2020–2024 yillar oralig‘idagi statistik ma’lumotlarga asoslangan holda, muqobil energetika sohasining yalpi ichki mahsulotga (YaIM) ta’siri, ish o‘rinlari yaratish imkoniyati va energiya xavfsizligiga qo‘shayotgan hissasi yoritildi. Tadqiqot natijalari, muqobil energetikaga yo‘naltirilgan sarmoyalarning uzoq muddatli ijtimoiy-iqtisodiy foydasi mavjudligini tasdiqlaydi. Shuningdek, maqolada O‘zbekistonning ushbu yo‘nalishdagi salohiyati va xalqaro hamkorlik imkoniyatlari ham chuqur tahlil qilingan.