FOSFORITLARNI KIMYOVIY FAOLLASHTIRISHNING ZAMONAVIY USULLARI VA TEXNOLOGIK IMKONIYATLARI - Baxronov Ja’far Akbar o‘g‘li; Amonova Hikoyat Inoyatovna; Aslonov behzod Mavlon o‘g‘li (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada fosforitlarni kimyoviy faollashtirishning zamonaviy usullari hamda texnologik yechimlari tahlil qilinadi. Tabiiy fosforitlarning past eruvchanligi ularni bevosita o‘g‘it sifatida qo‘llashda samaradorlikni kamaytiradi. Shuning uchun turli kimyoviy reagentlar (sulfat, nitrat, organik kislotalar va ishqorlar) orqali ularni faollashtirish usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, termokimyoviy va biokimyoviy faollashtirish texnologiyalari ham tahlil qilinib, ularning samaradorlik darajasi, reaksiya sharoitlari, apparatlar tanlovi va ekologik xavfsizlik mezonlari asosida baholangan. O‘zbekiston hududidagi fosforit konlarini samarali qayta ishlashga oid tavsiyalar berilgan.