“3D GRAFIKASI VA METAVERS: YANGI AVLOD DIZAYN OPERATORLARI UCHUN OCHILGAN UFQLAR” - Otaniyozova Zaynabxon Sharipboyevna (PEDAGOGS, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy raqamli dizaynning yuksalib borayotgan yo‘nalishi — 3D grafikasi va metavers olamining o‘zaro aloqasi, ularning dizayn operatorlari uchun qanday yangi imkoniyatlar ochayotgani chuqur yoritiladi. Maqola doirasida 3D modelleme, avatar dizayni, virtual muhitlarni yaratish texnologiyalari, shuningdek, bu jarayonlarda ishlatiladigan zamonaviy dasturiy vositalar (Blender, Unity, Unreal Engine) hamda ularning ta’lim va kasb sohalariga integratsiyalashuvi tahlil qilinadi. Metavers olami faqatgina o‘yin yoki ko‘ngilochar soha emas, balki biznes, ta’lim, sog‘liqni saqlash va marketing kabi sohalarda ham yangi ufqlar ochayotgani haqida amaliy misollar asosida fikr yuritiladi. Ayniqsa, dizayn operatorlari uchun zarur bo‘lgan yangi ko‘nikmalar — 3D vizualizatsiya, UX/UI dizayn, immersiv interfeyslar bilan ishlash, blokcheyn asosli obyektlar yaratish kompetensiyalari haqida ma’lumotlar keltiriladi. Shu bilan birga, metavers muhiti orqali yaratiladigan interaktiv kontentlar iqtisodiy samaradorlik va kreativ industriyadagi o‘sishga ta’siri ham yoritiladi. Maqola ta’lim tizimida yangi avlod dizayn operatorlarini tayyorlashda metavers imkoniyatlarini jalb etish bo‘yicha ilmiy takliflar va istiqbollarni ham o‘z ichiga oladi.