OILA SHAXSNI IJTIMOIYLASHTIRISHNING ENG MUHIM INSTITUTI SIFATIDA - Alimbaeva Liza Azat qizi; Aymurzaev Esmurza Kalmurzaevich (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada oilaviy qadriyatlar yosh avlodning jamiyatga moslashuviga va ijtimoiylashuviga katta hissa qo’shadigon maskan hisoblanadi. Oila insoniyat jamiyati taraqqiyotining barcha bosqichlarida o‘z ahamiyatini saqlab qolgan, haqiqiy faoliyat yurituvchi yagona ijtimoiy institutdir. Bola shaxsini har tomonlama rivojlantirish uchun oilada qulay sharoitlar yaratilishi kerak, bu oilada shakllangan ota-ona va bola munosabatlariga bevosita bog’liq, chunki oila har doim bolaning shaxsini rivojlantirish, tarbiyalash va ijtimoiylashtirishning eng muhim instituti bo’lgan va shunday bo’lib qoladi. Ota-onalar va ularning farzandlari o’rtasidagi munosabatlar bugungi kunga kelib sezilarli o’zgargan bo’lishi mumkin bunga sabab bola ongiga tasir qiluvchi vosiytalarning ko’payishi. Shuning uchun ham ota-onalar va ularning farzandlari o’rtasidagi munosabatlar uslubi nafaqat u bilan aloqani saqlab qolish vositasi, balki munosabatlar orqali bolalarni tarbiyalashning o’ziga xos usuli bo’lib hisoblanadi.