GIMNASTIKA TALABALARNING UMUMIY JISMONIY TAYYORGARLIGI DARAJASINI OSHIRUVCHI VOSITA VA TALABALARNING KUCH QOBILIYATLARINI RIVOJLANTIRISH - Nishanov Abdulla Rafiqjon o’gʻli (PEDAGOGS, 2025)
Anotatsiya: Gimnastika talabalarning umumiy jismoniy tayyorgarligini oshirish va kuch qobiliyatlarini rivojlantirishda juda samarali vosita hisoblanadi. Gimnastika, jismoniy faollikning keng spektrini qamrab olgan mashqlar tizimi bo‘lib, talabalarga bir qator foydali ta’sirlar ko‘rsatadi. U nafaqat mushak kuchini, balki muvozanat, egilish, elastiklik va chidamlilik kabi boshqa jismoniy ko‘nikmalarni ham rivojlantiradi. Gimnastika mashqlari talabalarning barcha mushak guruhlarini ishlatishga yordam beradi. Shu bilan birga, kuchni taqsimlash va boshqarish qobiliyatini rivojlantiradi. Ayniqsa, yuqori kuch talab qiladigan mashqlar (masalan, push-up, plank, o‘rta va yuqori qavatda ishlash) talabalarning kuch qobiliyatlarini sezilarli darajada oshiradi.