JAMIYATDA INSON HUQUQLARINING OʻRNI - Madrahimov Ravshanbek Normatovich (PEDAGOGS, 2025)
Inson huquqlari har qanday jamiyatning asosi bo‘lib, huquqiy davlat qurishning muhim shartlaridan biridir. Ushbu maqolada inson huquqlari tushunchasi, uning jamiyatdagi ahamiyati va rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Bugungi kunda inson huquqlari demokratiya va adolat tamoyillarining muhim qismi sifatida qaraladi. Huquqiy davlatlar inson huquqlarini ta’minlash va himoya qilishni o‘z oldiga maqsad qilib qo‘ygan. Shu bilan birga, inson huquqlarining buzilishi bilan bog‘liq muammolar hali ham dolzarb masala bo‘lib qolmoqda. Maqolada inson huquqlarining xalqaro va milliy huquqiy asoslari, shuningdek, huquqiy madaniyatning rivojlanishiga ta’siri haqida fikr yuritiladi. O‘zbekiston misolida inson huquqlari himoyasi yo‘nalishidagi islohotlar va ularning natijalari ko‘rib chiqiladi. Xulosa sifatida, inson huquqlari ta’minlangan jamiyat taraqqiyotga erishishi va fuqarolarning huquqiy ongini oshirish zarurligi ta’kidlanadi.