IQTISODIY MASALALARDA CHIZIQLI DASTURLASH MASALALARINI YECHISHDA SIMPLEKS USUL ALGORITMI VA UNING TAHLILI - Normamatov Xayriddin Menginiyevich; Narzullayev Bekzod Bahodir o‘g‘li (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola, iqtisodiy masalalarda chiziqli dasturlash usulidan foydalanishning samarali yo'llarini o'rganishga bag'ishlangan. Ayniqsa, Simpleks usuli yordamida murakkab iqtisodiy masalalarni yechishda algoritmning ahamiyati va uning matematik asoslari batafsil tahlil qilinadi. Chiziqli dasturlash modeli resurslar va cheklovlar asosida optimallashtirish masalalarini yechishga imkon beradi, bu esa iqtisodiy tizimlarda samarali qaror qabul qilishni ta'minlaydi. Ushbu maqolada Simpleks algoritmiga oid asosiy tushunchalar, uning ishlash printsipi, afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Shuningdek, real iqtisodiy masalarga o'rnatilgan chiziqli dasturlash formulalariga oid misollar keltirilgan va ularning yechimi bo'yicha aniq natijalar taqdim etiladi. Maqola mutaxassislar va talabalar uchun hamda amaliyotda chiziqli dasturlashni qo'llashni o'rganayotganlar uchun muhim manba hisoblanadi.