PARAFIN ASOSIDAGI FAZAVIY O’TUVCHI MATERIALGA EGA DEVORDA TEMPERATURA TAQSIMOTI - Rajabova Nafosat Roziqboy qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya. Tadqiqot ishida bir izolyatsiya qatlami fazaviy o’tuvchi materialdan tayyorlangan yassi devor uchun matematik model ishlab chiqildi. Matematik modelni tashkil etgan differensial tenglamalar sistemasi oshkor ko’rinishdagi ayirmali sxemalardan foydalanib algebraik tenglamalar sistemasiga aylantirildi. Hosil bo’lgan algebraik tenglamalar sistemasi iteratsiya usulidan foydalanib yechildi. Chegaraviy shartlar sifatida atrof-muhit temperaturasi va tushuvchi yig’indi quyosh radiatdiyasi olinganda 10 kun uchun hisoblashlar o’tkazildi. Natijalarning ko’rsatishcha izolyatsiya qatlamida harorat tebranishlari amplitudasi kamayadi, bu esa o’z navbatida isitgich yoki sovutgichga yuklamaning kamayishiga olib keladi.