WHAT IS A DEMONONYM? SCOPE, SIGNIFICANCE, AND THEORETICAL PERSPECTIVES - Sapayeva Zuhra Raximberganovna (PEDAGOGS, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqola “demononim” tushunchasi, uning ta’rifi va qo‘llanish chegaralariga bag‘ishlangan. Demononim – diniy, mifologik, folklor yoki adabiy kontekstda yovuz ruh, jin yoki salbiy baholangan g‘ayritabiiy mavjudotga berilgan atoqli ot sifatida talqin etiladi. Maqolada demononimlarning onomastikadagi o‘rni, semantik jihatlari, nomlash strategiyalari, madaniy kodlar bilan aloqasi hamda ularning turli xalq madaniyatlaridagi o‘rganilish holatlari (Bolgariya, Perm, Angliya va boshqalar) misollar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, demononimlarning funksional vazifalari (individuallashtirish, legallik berish, tabu, apotropik) va boshqa mifonimlardan farqlanishi yoritiladi.