SHARQ ALLOMALARINING GENDER TENGLIGIGA OID IJTIMOIY-FALSAFIY QARASHLARI - Muxtarov Utkirjon Mutalibjonovich (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Sharq allomalari tafakkurida gender tengligi masalasining ijtimoiy-falsafiy mazmunini ochib berishga qaratilgan hisoblanadi. Maqolada qadimiy va o‘rta asr Sharq mutafakkirlarining inson, ayniqsa, ayol va erkak o‘rtasidagi tabbiy, ma’naviy va ijtimoiy munosabatlarga bergan falsafiy yondashuvlar haqida so‘z boradi. Bular orqali ularning fikrlarida gender tengligi masalasining dolzarb va chuqur ildizlarga ega ekanligi haqida bo‘ladi. Maqolada Farobiy, Ibn Sino, Al-G‘azzoliy, Navoiy, Abdurauf Fitrat kabi allomalarning asarlari asosida ayol shaxsining qadri, bilimga, tarbiyaga va jamiyatdagi faollikka bo‘lgan huquqlari yoritiladi. Ayol va erkak o‘rtasidagi tenglik masalasi faqat ijtimoiy tenglik doirasida emas, balki ma’naviy yuksaklik, axloqiy mukammallik va komillik sari intilish mezonlari bilan ham bog‘liq ekanligi sir emas. Maqolaning asosiy maqsadi-qadimiy va o‘rta asr Sharq mutafakkirlarining ayol va erkakning huquqiy, axloqiy va ma’naviy tengligi haqidagi qarashlarini aniqlash hamda ularning bugungi zamonaviy gender muammolari bilan qanday uyg‘unlashishini tahlil qilishdan iborat, albatta.