ZAMONAVIY ISHLAB CHIQARISHDA SHAXSIY HIMOYA VOSITALARINING SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Avazbek Usmonov Samandar o‘g‘li (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ishlab chiqarish sharoitida qo‘llaniladigan shaxsiy himoya vositalarining (SHHV) turlari, ularning samaradorligini baholash usullari va ishlab chiqarishdagi xavflarga qarshi ahamiyati tahlil qilinadi. Maqolada kimyoviy, mexanik, termal va boshqa xavfli omillarga qarshi SHHVlarning vazifalari va ularni tanlash mezonlari ko‘rib chiqiladi. Samaradorlikni baholashda ilmiy yondoshuvlar, normativ hujjatlar va amaliy misollar asos qilib olinadi. Shuningdek, SHHVlarning ishchilarning salomatligini himoya qilishdagi roli va xavfsizlik madaniyatini rivojlantirishdagi o‘rni ta’kidlanadi. Natijada, maqola ishlab chiqarishda xavfsizlikni oshirish va baxtsiz hodisalarni kamaytirishda SHHVlarning muhimligini ko‘rsatadi.