“INSULT KASALLIGI” UNING ETIOLOGIYASI, EPIDIMIOLOGIYASI, KLINIK KECHISHI VA DAVOLASHNING ZAMONAVIY USULLARI - Jumanazarova Sabrina Sunat qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Insult - bu miya to'qimalarining qon bilan ta'minlanishi keskin buzilishi natijasida paydo bo'ladigan neyrovaskulyar sindrom bo'lib, to'satdan yuzaga keladigan lokal yoki global nevrologik simptomlar bilan kechadi. Patogenezi nuqtai nazaridan insult - bu organizmdagi eng nozik va murakkab tuzilmalardan biri bo'lgan markaziy asab tizimi (MAT)ning qon bilan ta'minlanishidagi disfunktsiyani aks ettiruvchi holatdir. Ushbu kasallik klinik nevrologiyaning asosiy mavzularidan biri bo'lib, yurak-qon tomir tizimi va asab tizimining uzviy bog'liqligini ko'rsatadi.Insult - bu bosh miya qon aylanishining to'satdan buzilishi bo'lib, neyronlarning ishemiyasi yoki gemorragiyasi tufayli yuzaga keladi. U markaziy asab tizimi patologiyasining o'ta og'ir shakli hisoblanadi. Kasallikning patogenezi, klinik kechishi va anatomik joylashuvi bir-biri bilan bevosita bog'liq.