NAMANGAN VILOYATIDA XORIJIY INVESTITSIYALAR ISHTIROKIDA TASHKIL ETILGAN QO'SHMA KORXONALAR - Abduraxmonov Farrux Xayotbek o'g'li (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: So‘nggi yillarda O‘zbekiston iqtisodiyotida xorijiy investitsiyalarni jalb qilish, ayniqsa, viloyatlar miqyosida iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirishda muhim o‘rin egallamoqda. Namangan viloyati ham bu borada sezilarli yutuqlarga erishgan hududlardan biri bo‘lib, bu yerda turli sohalarda xorijiy investorlar ishtirokida qo‘shma korxonalar tashkil etilgan. Mazkur maqolada Namangan viloyatida xorijiy investitsiyalar asosida tashkil etilgan qo‘shma korxonalarning soni, tarmoq bo‘yicha taqsimoti, ularning iqtisodiy samaradorligi, ish o‘rinlari yaratishdagi roli hamda mintaqaviy iqtisodiy o‘sishga qo‘shgan hissasi tahlil qilinadi. Tahlillarga ko‘ra, ayni paytda viloyatda 200 dan ortiq xorijiy kapital ishtirokidagi korxonalar faoliyat yuritmoqda, ulardan ko‘pchiligi yengil sanoat, qurilish materiallari ishlab chiqarish, agroklasterlar va xizmat ko‘rsatish sohalariga tegishli. Xitoy, Turkiya, Rossiya va Janubiy Koreya investorlari eng faol hisoblanadi. Shuningdek, maqolada ushbu qo‘shma korxonalarni tashkil etishda duch kelinayotgan muammolar, jumladan, byurokratik to‘siqlar, infratuzilmaning yetarli emasligi va kadrlar yetishmovchiligi singari muammolar ham yoritiladi.